Communicatie is zo dicht mogelijk ‘langs elkaar heen praten’

Communicatie is zo dicht mogelijk ‘langs elkaar heen praten’

Communicatie is ‘Zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten’. Lang geleden maakte de PR-man van Martinair deze grap.

Ik ben het nooit vergeten. Het maakte indruk en de uitspraak kwam van de misschien wel legendarische Udo Buys. Een markante man die ons destijds hielp op het gebied van communicatie in mijn ‘hotelketentijd’. De uitspraak van Udo is actueler dan ooit. Overal om ons heen wordt ‘langs elkaar heen gepraat’. We lopen vast in de ‘communicatieve barrière’.

Niet alleen ‘face-to-face’ maar ook regelmatig aan de telefoon. U zal misschien denken; ‘Nee hoor, wij communiceren heel goed met onze medewerkers, klanten en gasten’. Dat is mooi en geloof ik ook best wel, maar toch zie ik in de praktijk dat het nog weleens anders loopt. Is dat erg? Dat hangt natuurlijk een beetje van de situatie af.

Daar waar men actief aan de slag gaat met het optimaliseren van communicatie schrijft men positievere reviews, boekt men vaker bijeenkomsten en doen locaties het beter dan concurrenten. Hoe doen ze dat? Ze zijn zicht bewust van de vier stappen die je moet zetten om de ‘communicatieve barrière’ te voorkomen. Daar komen ze.

Stap 1. Stel ‘open vragen’

Dit zorgt ervoor dat u inzicht krijgt in de belangen van een ander, de drijfveren, de belangen en motieven. Zeg maar de ‘likes’ en mogelijke ‘dislikes. En dat is goud waard. Vooral commercieel.

Stap 2. Luister!

Niets nieuws natuurlijk, maar luister je actief vol interesse om de ander oprecht te begrijpen of luister je om een antwoord te geven? Vat je samen en vraag je door om echt achter zaken te komen die belangrijk zijn voor de ander of verlies je je aandacht?

Stap 3. Begrip

Ook weer zo’n bekende. Natuurlijk begrijp je de ander; toch? Maar zeg je dat ook en voelt de ander zich ook oprecht begrepen? En als er weerstand is in een salesgesprek of tijdens een onderhandeling? Geven we dan aan dat we de ander begrijpen of stellen we ons dan te kwetsbaar op? Begrip tonen is nog geen gelijk geven en een prima stap om ervoor te zorgen dat de communicatie beter verloopt.

Stap 4. ‘Doe er iets mee’

Helemaal afhankelijk van de situatie natuurlijk. Dat kan een oplossing zijn, een alternatief maar ook gewoon een beter advies omdat je weet wat de ander wil, verwacht, zoekt en opgelost wil zien. Dat waren ze. Probeer ze maar eens uit.

Als het gaat om het organiseren van conferenties en vergaderingen zien we dat gelukkig veel organisaties zich bewust zijn van deze stappen en de ‘Communicatieve barrière methode’. Maar als we gaan luisteren naar de mystery calls en analyseren waarom bepaalde aanvragen niet zijn doorgegaan, komt het nog wel eens voor dat het nu juist daar is fout gegaan. Het lijkt zo eenvoudig, maar het is zo moeilijk in de uitvoering. Tot slot, en dat is vaak mijn grap na een training met een team; je kan deze methode ook prima thuis toepassen. De vraag of ik dat zelf ook doe, ga ik in deze blog niet beantwoorden…

 


 

Voorbeelden | Business Cases | Resultaten | Referenties | Opdrachtgevers: 

 

Business Cases, Resultaten | Voorbeelden en Referenties

Totaaloverzicht opdrachtgevers: |  Hospitality | Theaters  |  City Marketing | Leisure Zakelijke dienstverlening  | HBO | Onderwijs

 

Wilt u met uw team en in uw organisatie

 

Gastvrijheid verbeteren Klantbeleving verbeteren        Omzet verbeteren rendement verbeteren

 

En van gedachten wisselen wat wij voor u en uw team kunnen betekenen?

Bel dan naar 035-6247915, mail naar info@ollandmarketing.com of stuur een bericht via het contactformulier

 

We geloven in maatwerk en stellen altijd en programma samen dat past bij uw medewerkers en organisatie. Ons kantoor hebben we in Hilversum maar zijn uiteraard landelijk actief.  We komen graag langs voor een persoonlijke kennismaking om uw wensen en doelen te bespreken.

 

Geen reactie's

Geef een reactie