Skip to main content


FISH! – Mensen blij maken en positief verrassen


Leer weer ’te spelen’, ‘je houding te kiezen’, ‘mensen blij te maken’ en ‘erbij te zijn’ door het inspirerende verhaal van een vismarkt in Seattle. Een doodgewone vismarkt. Alhoewel; vroeger was het nog een gewone viswinkel, waar het eigenlijk niet zo leuk werken was: saaie, lange werkdagen, de stank van de vis en de kou van de koeling. Op een dag doorbraken ze de sleur: ze gingen spelen met hun producten, met hun publiek en met elkaar.

‘Een klassiek verhaal over het transformeren van je werk in je passie.’

Ken Blanchard

Seattle, is meestal een koude en regenachtige stad. Gladde en stinkende vis verkopen in dit vroege ochtenduur maakt het nog niet zo eenvoudig om een ​​positieve houding aan te nemen. De visverkopers van Pike Place Fish Market doen dat echter wel. Al vele jaren hebben ze hun klanten en miljoenen toeschouwers geïnspireerd, die naar de Pike Place Fish Market komen om zich te vermaken, met hun passie, energie en het plezier dat ze dagelijks naar hun werk brengen. De FISH! filosofie was geboren.

Doorlopende voorstelling voor winkelend publiek

En dit had een heeft een wonderlijke uitwerking op het team en op de klanten. Door hun eigen houding te veranderen, wist het verkoopteam van Pike Place een totaal andere omgeving en een nieuwe werkfilosofie te creëren. ‘De FISH! Filosofie’. Sneller dan gedacht veranderde de winkel in een doorlopende voorstelling voor winkelend publiek. In korte tijd werd Pike Place in Seattle beroemd om haar FISH! Filosofie en trekt sindsdien bezoekers uit alle windstreken.

Inzet tijdens trainingen, workshops en verander trajecten

In veel van onze workshops en verander trajecten werken we met Fish. Waarom? Omdat dit veel meer impact heeft en teams concreet aan de slag gaan met verandering. Fish staat ook niet op zich zelf maar is een belangrijk ‘menu item’ of ingrediënt van het totaal.